WhatsApp 📱 bij vragen: +31 (0) 6 270 477 21 | Of mail ons voor een incompany offerte →

De Birkman Methode

De Birkman Methode

De Birkman Methode verwijst naar een persoonlijkheidsanalyse tool, die in de jaren ’60 werd ontwikkeld door de Amerikaanse organisatiepsycholoog Roger W. Birkman. De Birkman Methode omvat meer (veel meer) dan de tool (‘het meetinstrument’) alleen – en beslaat eigenlijk de hele aanpak voor het verhogen van de zelfperceptie en de sociale perceptie van een individu. Deze aanpak berust op principes uit de dieptepsychologie en de positieve psychologie.

De Birkman Methode kan, dankzij het verhogen van de zelfperceptie én de sociale perceptie, zowel gebruikt worden voor persoonlijke ontwikkeling, evenals voor teamontwikkeling.

Birkman is al ruim 60 jaar actief!

Birkman is een persoonlijkheidsanalyse. Maar dan, echt.

Misschien ben je bekend met de kleurtypes en zogenaamde ‘persoonlijkheidsmodellen’ die aan mensen worden toegeschreven na het doen van een persoonlijkheidsanalyse. Denk hierbij aan DISC, Insights, Meyer-Briggs, 16Personalities, het Enneagram, etc. etc. Al deze testen zijn wetenschappelijk onderuit gehaald en zijn stuk voor stuk niet volledig betrouwbaar en/of valide gebleken. De Birkman Methode is dat wél. Maar waar zit hem het verschil in?

Géén hokjesdenken, maar juist de erkenning van diversiteit in persoonlijkheid

In veel persoonlijkheidsanalyses krijg je een kleur of een stempel opgedrukt. Bij Birkman niet. Hoewel Birkman wél gebruik maakt van kleuren, zijn deze slechts visueel ondersteunend zodat jij dingen makkelijker kunt interpreteren. Het uitgangspunt is echter: jij bent uniek. En dat unieke persoonlijkheidsprofiel kun je ten goede gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling.

Géén aannames, maar wel – wetenschappelijk – onderzochte behoeften

Birkman doet geen aannames. In tegenstelling tot bijvoorbeeld DISC en Insights die je vertellen: “Als je op een goede dag [x], dan zul je waarschijnlijk op een slechte dag [x]”. Die aannames zijn veel te breed en vaak te weerleggen. Birkman beperkt zich daarom tot wat er gemeten wordt. Het voordeel is dat Birkman de meest uitgebreide meting van alle persoonlijkheidsanalyses heeft – en als enige ter wereld jouw behoeften kan meten.

Jouw behoeften worden gemeten door je sociale perceptie: je verwachting van ‘de meeste mensen’. De Birkman questionnaire (vragenlijst) bestaat daarom uit 298 vragen, waarvan er 125 over jouw perceptie op ‘de meeste mensen’ gaan. Daarin ligt namelijk ook jouw verwachting verscholen in wat jij verwacht van je omgeving – of hoe je omgeving zich gedraagt. Denk maar eens na: als mensen in jouw directe omgeving zich nu ineens radicaal anders gaan gedragen… dan krijg jij waarschijnlijk kortsluiting in je brein. Er ontstaat een stressreactie. Nu is dit een zeer dramatisch voorbeeld, maar we maken allemaal wel ons iets mee in ons leven waarin onze verwachting van andere mensen niet overeenkomt met de realiteit. Birkman kan op zulke momenten de knelpunten bloot leggen. Maar Birkman kan je er ook voor behoeden.

Je menselijke energie

Als mensen hebben we allemaal een eigen energieveld. En hoewel we het niet kunnen zien: het is er altijd. Het is het beste uit te leggen door middel van het begrip ‘aura’. Misschien ken je die foto’s wel waarop mensen hun aura te zien is: een regenboog aan kleuren, die voor iedereen anders is. Die kleuren staan symbool voor waar jij energie van krijgt. Birkman meet dit door middel van je interesses. Waar jij energie van krijgt is anders dan waar je buurman, je docent, je collega of je kinderen energie van krijgen. En jij bent de enige die jouw energie kan bewaken. Het ontdekken van waar jouw energie zit leid je naar een pad met meer helderheid en focus, waardoor je makkelijker “Nee” kunt zeggen tegen dingen of gebeurtenissen die jou niet dienen en waardoor je makkelijker “Ja” kunt zeggen tegen de dingen en gebeurtenissen die jou plezier geven. Vind je purpose, vervul je zielsmissie!

Alles is oké

Iedereen heeft zijn eigen percepties en daarmee zijn eigen wereldbeeld. Die percepties zijn opgebouwd door je verleden en je blik op de toekomst. En wat je percepties ook moge zijn: iedereen heeft daar in – basisbeginsel – een positieve intentie mee. Birkman gaat uit van het gedachtegoed: alles is oké. Jij bent zoals je bent. Of je nu introvert of extravert bent. Suggestief of directief. Zelfstandig of groepsgericht. Omarmen wie je bent is de eerste stap in, in je kracht komen te staan. Je eigen wereldbeeld begrijpen stelt je in staat om ook de wereldbeelden van anderen te begrijpen. En zo kun je – door diepere verbinding – ook effectiever communiceren.

100% betrouwbaar & valide:
De Birkman Methode (niet-klinisch)
The Big Five (klinisch)

NIET betrouwbaar & valide:
Meyer-Briggs
DISC
Insights
Enneagram
16Personalities
Jung Typology Test
Roos van Leary
Me + U

“The reality of life is that your perceptions – right or wrong – influence everything else you do.
When you get a proper perspective of your perceptions, you may be surprised how many other things fall into place.”

Roger W. Birkman

Disclaimer: blijf altijd kritisch in wat je gelooft over jezelf. Dit bepaalt immers waar je leven naartoe gaat en hoe je communiceert en hoe je je gedraagt. Laat je geen stereotyperingen aanpraten. Jij kent jezelf het allerbeste.

Aanrader:
‘Creatures of contact. Why you need more than a personality test.’
Door: Sharon Birkman

Koop hem via Bol.com

WhatsApp 📱 bij vragen: +31 (0) 6 270 477 21 | Of mail ons voor een incompany offerte →