Perceptuele Intelligentie

Perceptuele intelligentie is het bewust nadenken over hoe jij, als mens, betekenis geeft aan wat je in je leven ervaart, en hoe jij de wereld ziet – en hoe dit zich verhoudt tot wat andere mensen ervaren en hoe zij de wereld zien.

Perceptuele intelligentie is afgeleid van het woord ‘perceptie’. Perceptie wordt ook wel eens ‘perspectief’ genoemd. Perceptie is de manier, joúw manier, waarop jij naar de wereld kijkt.

Perceptuele intelligentie bevindt zich tussen de tweestrijd van de filosofische overtuigingen dat er zowel maar één werkelijkheid bestaat; evenals dat er meerdere werkelijkheden bestaan. Het past daarmee in het denkbeeld van de nondualiteit.

Perceptuele Intelligentie: zo is het opgebouwd

Belangrijk om te weten is dat jouw perceptie is opgebouwd uit een stukje nature (aanleg) en een stukje nurture (opvoeding en eerdere gebeurtenissen). Dat wil zeggen: jouw perceptie/perspectief is opgebouwd uit een aantal elementen die jij op jouw eigen, unieke manier hebt ingekleurd:

  1. Tijd/ruimte/materie/energie
  2. Taal
  3. Herinneringen
  4. Beslissingen
  5. Metaprogramma’s
  6. Waardes & overtuigingen
  7. Attitudes

Samen kunnen deze zeven elementen ook wel jouw ‘psychische energie’ worden genoemd. Ze liggen opgeslagen in je onderbewustzijn. Fysisch gezien hebben deze elementen vorm gekregen door verbindingen tussen neuronen, welke ook wel ‘synapsen’ worden genoemd. Welke verbindingen er in jouw hersenen opgeslagen zijn, is voor ieder mens anders. Jouw verbindingen zijn afhankelijk van in welke tijd/ruimte/materie/energie je je bevindt, welke taal of talen je spreekt, welke herinneringen je hebt, welke beslissingen je hebt gemaakt, welke metaprogramma’s je afspeelt, welke normen, waarden & overtuigingen je hebt en welke attitudes je met je meedraagt.

Wellicht snap je nu ook dat jouw perspectief – op jezelf en op de wereld – er één is zoals niemand anders die heeft.

Jouw eigen Perceptuele Intelligentie ontdekken

Perceptuele intelligentie is eigenlijk niets anders dan bewust nagaan hoe jij jouw unieke, onbewuste elementen hebt ‘ingekleurd’. Om vervolgens na te gaan hoe joúw inkleuring daarvan, verschilt van die van andere mensen. De uitdaging hierin is het verkrijgen van een referentiekader. Want om jezelf een plek te geven ten opzichte van anderen, zouden anderen ook bewust bezig moeten zijn met hoe ze hun onderbewuste elementen hebben ‘ingekleurd’. En hoeveel mensen ken jij die zich daar bewust mee bezig houden?

En daarnaast is het ook nog eens zo, dat wanneer je zelfstandig jouw perceptuele intelligentie wilt ontdekken, je daar een leven lang mee bezig kunt zijn. Je zult jezelf dan eerst een hoop NLP technieken; hypnose en (transcendente) meditatie moeten aanleren.

Een snellere manier om je bekend te maken met perceptuele intelligentie, is met De Birkman Methode. De Birkman Methode is de enige tool ter wereld die je zowel inzicht kan geven in je zelfperceptie als inzicht in je perceptie op de rest van de wereld, afgezet tegen populatiegemiddelden van ruim 30 jaar onderzoek.

perceptuele intelligentie
De enige die ooit een boek over dit onderwerp heeft geschreven, met een gelijknamige titel, is Brian Boxer Wachler*.

*Mocht je het boek ‘Perceptuele Intelligentie van Brian Boxer Wachler willen lezen, kun je deze hier bestellen.

Inloggen Online Academy.