Leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling

De uitdaging waar veel organisaties mee te maken hebben, is dat ze managers creëren terwijl ze eigenlijk leiderschap nodig hebben. Iemand die goed is in zijn werk wordt een promotie gegeven en krijgt ineens de functie van manager of teamleider, zonder hier echt klaar voor te zijn. Leiden is iets substantieel anders dan managen, maar dit wordt helaas nog maar al te vaak vergeten. En dat kost organisaties duizenden – en soms zelfs miljoenen – euro’s aan misgelopen omzet en efficiency per jaar. Een harde werkelijkheid.

Leiderschapsontwikkeling is dus geen kwestie van áls, maar eerder een kwestie van wanneer. Om aantrekkelijke en toekomstbestendige organisaties te bouwen is goed leiderschap een cruciale en onmisbare factor.

Manage jezelf, leid anderen

Leiderschap is vooral gericht op het hebben van een visie; zélf het goede voorbeeld geven en een cultuur creëren waarin iedereen gemotiveerd is om bij te dragen aan het behalen van het hogere doel.

Goed leiderschap begint bij jou. Daarom beginnen we voor leiderschapsontwikkeling vaak éérst met persoonlijke ontwikkeling. Wij willen vooral dat jij jezelf kunt managen voordat je anderen gaat leiden. En dat doen we onder andere door middel van het vergroten van jouw perceptuele intelligentie.

Leiderschap valt misschien nog wel het best te vergelijken me ouderschap. Iedereen heeft het vermogen om vader of moeder te worden, maar dat betekent a) niet dat iedereen ook vader of moeder wílt worden en b) niet dat iedereen ook vader of moeder zou moéten worden.

Voel jij aan alles dat jij jouw leiderschap wel wilt ontwikkelen? Ga dan aan de slag met leiderschapsontwikkeling!

Vertrouwensmandaat vs. leiderschap

Één van de meest gemaakte denkfouten in onze visie op leiderschapsontwikkeling is dat we denken een ‘leider’ te zijn, als we eenmaal een bepaalde machtsfunctie of -positie hebben verworven. We kunnen de plank niet meer mis slaan dan we hiermee doen, tenzij we ook nog eens langdurig aan deze overtuiging blijven vasthouden. Dan wordt het helemaal een mesthoop. Maar… het is tijd voor een paradigma verschuiving: een verandering van de (collectieve) perceptie op leiderschap.

Leiderschap heeft namelijk helemaal niets van doen met een bepaalde machtsfunctie of -positie, maar des te meer met zorg willen én kunnen dragen voor de groei van anderen. Iedereen heeft leiderschap in zich. Leiderschap is namelijk helemaal geen exclusief voorrecht voor een select gezelschap, ook al willen ze je dat soms graag doen geloven. Nee, leiderschap schuilt in iedereen! Ook in jou. Je hoeft het alleen maar te ontwaken.

Wat heeft een machtsfunctie of -positie met leiderschap te maken?

Een machtsfunctie of -positie is niets meer en niets minder dan een vertrouwensmandaat die aan jou is afgegeven door ‘de massa’. Het is het gestelde vertrouwen in jou, dat jij met bepaalde privileges, hogere kennis en schaarse(re) hulpbronnen kunt omgaan en deze ten goede – voor het hogere collectieve doel – kunt aanwenden. Het is dus een hele eer, maar niet per definitie ook leiderschap. Een machtsfunctie bestaat bij de gratie van ‘de massa’. Het is niet verheven boven ‘de massa’, ook al denken sommige mensen dat nog wel eens.

Teamleiders, managers, ondernemers, bestuurders, politici en directeuren zijn NIET altijd óók goede leiders. Het kunnen zelfs hele slechte leiders zijn. Destructief leiderschap wordt dat ook wel genoemd; maar wat ons betreft mag je het geen eens leiderschap noemen. Niet voor niets is er het gezegde: “People don’t leave their jobs, they leave their bosses”. 

Het tegenovergestelde van destructief leiderschap is constructief leiderschap, wat zich in de praktijk ook wel laat vertalen naar dienend leiderschap. Want of je nu met een project of met mensen bezig bent: je staat altijd ‘in dienst van’.

Dienend leiderschap

Bij Leiderschapsacademy is er maar één soort leiderschap waar we op inzetten met leiderschapsontwikkeling – en dat is: dienend leiderschap. Een dienend leider wil het bestaansrecht van de organisatie, en het hogere doel van de organisatie, in evenwicht brengen met de passion & purpose van elke individuele medewerker. Dat vraagt allereerst om zelfinzicht (zelfperceptie), én om het herkennen van de behoeften van anderen door het besef van je eigen blinde vlekken te vergroten (sociale perceptie). Samen worden die zelfperceptie en sociale perceptie ook wel Perceptuele Intelligentie genoemd. Leiderschapsacademy is één van de weinigen in Nederland die het werken met Perceptuele Intelligentie aanbiedt.

Aan de slag?

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschapsontwikkeling? Bekijk dan het cursus en trainingsaanbod – of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.