High Performance Teams

High Performance Teams zijn teams waarin elk teamlid de psychologische veiligheid voelt om zich vrijmoedig uit te spreken. Dat wil zeggen: teamleden durven elkaar op verantwoordelijkheden en fouten aan te spreken – én weten elkaar op de juiste momenten en op geschikte manieren te belonen.

Zo’n High Performance Team is nooit alleen maar gebonden aan de teamdynamiek zelf, maar opereert binnen de context van verschillende organisatielagen. Die lagen laten zich nog het makkelijkst omschrijven als: 1) doelen/visie, 2) afspraken en 3) relaties.

8 op de 10 ‘teams’ binnen organisaties zijn disfunctionele teams

High Performance Teams:
welke organisatie wilt ze niet?

Elke organisatie wilt wel een heel arsenaal van die High Performance Teams, maar let op! Een team is nog geen team door het woord er op te plakken. En een team is zéker niet zomaar een High Performance Team.

Francis en Young (1979) definiëren een team als volgt:
“Een energieke groep mensen die zich inzetten voor het bereiken van gemeenschappelijke doelen die goed samenwerken en het leuk vinden om dit te doen, en die hoogwaardige resultaten produceren”

De werkelijkheid is echter…

Dat veel teams niet gericht zijn op het gemeenschappelijke doel, maar eerder vooral op het behalen van hun eigen doelen (in het meest gunstige geval). In het meest ongunstige geval zijn teamleden vooral bezig met subgroepvormingen; hun eigen behoeften; coalitie- en oppositie ‘spelletjes’ en andere afleidingen. Dit heeft een hele lijst negatieve resultaten tot gevolg:

  • Een drastische afname in werkgeluk ❌
  • Verminderde productiviteit van medewerkers ❌
  • Verhoogde kans op stress-gerelateerd werkverzuim ❌
  • Subgroepvormingen en onderlinge frustraties ❌
disfunctionele teams
High performance teams

High Performance Teams daarentegen:

 • Zijn ultra-gefocust op het bereiken van gemeenschappelijke doelen ✅
 • Durven elkaar onderling aan te spreken op taken en verantwoordelijkheden ✅
 • Hebben goede onderlinge (werk)relaties ✅
 • Communiceren in duidelijke taal ✅
 • Hebben een gezamenlijke winnaarsmentaliteit ✅

High Performance Teams zijn een enorme aanwinst voor een organisatie, zoals een goed samenspelend voetbalteam dat voor een voetbalclub is!

Inzetten op High Performance Teams: met de Birkman Methode

Een High Performance Team begint bij het zelfinzicht van de losse individuen ín dat team. Maar het gaat verder dan dat… High Performance is een samenspel van de organisatie, leidinggevenden en het team zelf. Het is leren communiceren wat JIJ nodig hebt van de ander; en het is erkennen wat jou stress oplevert.

Dat inzicht kan gegeven worden door de Birkman Methode: de enige, meest exclusieve, tool ter wereld om High Performance binnen teams en organisaties aan te jagen.

Birkman begint altijd met individuele ontwikkelassessments, maar kan doorgaan in groepsassessments en teamontwikkeling. Daar worden de Birkman Signature Rapporten voor ingezet, maar ook gerichte training van professionals.

In verband met de coronamaatregelen
Coaching, trainingen en consults kunnen op locatie gegeven worden – of online. Bij te grote groepen, of wanneer de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden, zal alles automatisch online plaatsvinden.

De Birkman Methode komt direct tot de kern van het probleem en je merkt binnen één à twee weken direct vooruitgang in de samenwerking.

Het is een duurzame investering waar iedereen, mens en organisatie, een (werkend) leven lang iets aan heeft.

Vraag hier meer informatie aan

  Selecteer de gewenste optie(s):

  Inloggen Online Academy.