Over Merin

✔ Wetenschappelijk geschoold
✔ Gediplomeerd (strategisch) communicatieadviseur
✔ Gecertificeerd in neuro linguïstisch programmeren
✔ Gecertificeerd in hypnotherapy
✔ Gecertificeerd in time line therapy
✔ Gedragsveranderingsexpert en ervaringsdeskundige
✔ Opgeleid storyteller

Merin de Does, geboren in het mooie voetbaljaar van ’88. Als wetenschapper, communicatieadviseur en gedragsbeïnvloedingsexpert werkt(e) Merin vooral veel voor non-profit organisaties: betaald én vrijwillig. Daarnaast leidde ze 2,5 jaar haar eigen marketingbureau, totdat ze besloot om haar focus volledig te leggen op het uitdragen en communiceren van een nieuw leiderschapsbeeld. Want dat is hard nodig, als je het aan Merin vraagt.

“We hebben een collectief sterk verouderd leiderschapsbeeld”, volgens Merin. “Dat verouderde beeld is al decennialang téveel gefocust op het verkrijgen en/of behouden van macht en te weinig gefocust op het uitdragen van liefde.” Het is tijd voor een paradigma shift: een ander beeld van de werkelijkheid.

Neuropsychologie: een basis van zelfinzicht en perceptuele intelligentie voor écht goed leiderschap

Merin ontdekte in één van de moeilijkste periodes in haar leven – door een bijna bovennatuurlijk ingegeven intuïtie – de kracht van perceptie. Ze raakte hier zo door gefascineerd, dat ze zich vervolgens verder en verder verdiepte in de wereld van neurowetenschappen, psychologie, neuro linguïstisch programmeren (nlp), hypnose, het onderbewustzijn en invloed.

Inmiddels is ze één van de weinigen in Nederland met zowel een wetenschappelijke achtergrond, als een afgeronde communicatie-opleiding, en met verschillende nlp en hypnotherapie certificeringen. Ook is ze één van de enkele, voor ondernemers beschikbare, Birkman Professionals in Nederland.

Merin is niet alleen een kennisexpert op het gebied van gedragsverandering en mensgericht leiderschap, maar ook ervaringsdeskundige. Bij een groot gebrek aan zingeving gooide ze in 2018 haar hele leven radicaal om. En ze adviseert nog altijd grote organisaties (500+) bij trajecten gericht op gedragsverandering.

Merin haar favoriete uitspraak is misschien wel: “Je brein blijft een leven lang Barbapapa-en”. Anders gezegd: JIJ bepaalt hoe de draadjes in die roze klomp in je bovenkamer aan elkaar geknoopt worden. En daarmee valt alles te overwinnen. Want als je controle kunt krijgen over je eigen brein, waar kun je dan eigenlijk geen controle over krijgen?

Mensgericht leiderschap

Vroeger had ze een hekel aan de kerk. Zó sterk zelfs, dat ze als kind uit principe de Bijbel niet wilde lezen. Geen enkel woord. En nog steeds is ze niet godsdienstig, maar hoe meer ze zich persoonlijk ontwikkelde, hoe meer ze uitkwam op universeel toepasbare Bijbelse principes. Hoewel ze ook in de Koran staan; en in het Boeddhisme te vinden zijn. De allerbelangrijkste van allemaal is de Gulden Leefregel van zo’n beetje alle wijsgeren en profeten in de wereldgeschiedenis: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.” Het is een simpele regel, maar nog niet zo makkelijk in de praktijk.

Tóch is deze regel de enige echte basis voor duurzaam succes.

Deze regel is dan ook leidend voor het mensgericht leiderschap waar Merin voor pleit.

Wie wilt leiden zal eerst zichzelf moeten begrijpen om anderen te begrijpen. Om vervolgens vanuit een dienende manier de wereld een stukje mooier te kunnen maken.