Succes trek je aan – en ook jij kunt het!

Share

Succes trek je aan – en ook jij kunt het!

Persoonlijke ontwikkeling is de sleutel naar een betere toekomst. Deze gedachtegang vormt de kern van alles wat we hier bij Leiderschapsacademy doen & overbrengen. En daarmee is succes iets wat je aantrekt. Maar voor wie nog steeds sceptisch is, leggen we in dit artikel uit hoé het kan dat je succes als een magneet aan kunt trekken. En we vertellen je waarom dat een betere strategie is dan overal maar achteraan te (blijven) rennen.

Ontwikkel je van binnenuit

Ik zal je een – heel persoonlijk- voorbeeld geven van hoe je iets aan kunt trekken door het ‘simpelweg’ al te zijn. We gaan hier op het randje zitten van de Wet van aantrekkingskracht (wat iets meer naar het spirituele neigt), maar ik zal het je zo nuchter mogelijk omschrijven.

Mijn vriend komt uit een oorlogsland. Hij is al vijf jaar in Nederland, zonder verblijfsvergunning. Een asielzoeker dus, even plat gezegd. Zou ik een relatie beginnen met een asielzoeker? Mwah, het is niet het eerste waar ik aan dacht toen ik me iets van liefde voorstelde. Maar, mijn vriend is niet zómaar een asielzoeker. Hij heeft ín het asielzoekerscentrum, in minder dan drie jaar tijd, vloeiend Nederlands leren spreken. Dat doen niet veel mensen hem daar na. Daarnaast heeft hij inmiddels bijna twee diploma’s op zak, deed hij de afgelopen jaren regelmatig vrijwilligerswerk op de open avonden van zijn school – en is hij het type dat bejaarde mensen graag helpt (en het ook echt doet). Ik zag alles in hem, wat ik over het algemeen waardeer aan andere mensen, maar ook waar ik zélf naar streef. Het sleutelprincipe om te begrijpen is hier: je kunt alleen bepaalde kwaliteiten in iemand anders zien, als je er zelf bewust mee bezig bent.

En daarom geldt – zonder uitzondering – in dit leven: “To attract attractive people YOU must be attractive.” – Jim Rohn

Om toegewijde mensen aan te trekken, moet jij toegewijd zijn.
Om positieve mensen aan te trekken,
moet jij positief zijn.
Om loyale mensen aan te trekken,
moet jij loyaal zijn.
Om begaafde mensen aan te trekken,
moet jij begaafd zijn.
Om oprechte mensen aan te trekken,
moet jij oprecht zijn.

Ook zakelijk gaat het er dus om, dat JIJ de mensen aantrekt die je in je ‘team’ wilt, door eerst de eigenschappen die je in anderen wilt zien zélf te ontwikkelen. Dát is de sleutel tot goed leiderschap. Dit betekent dus ook dat je, als leider, stijlflexibiliteit moet ontwikkelen.

En ook niet geheel onbelangrijk: bovenstaande betekent niet dat je iedereen moet uitsluiten van je team, die niet meteen aan je voorwaarden voldoen. Juíst door zelf bepaalde eigenschappen te tonen, zijn mensen sneller geneigd ook conform hieraan te handelen. Als iemand weet dat jij loyaliteit waardeert – en zelf erg loyaal is – zal die persoon zich ook sneller loyaal naar jou gedragen.

Wat een goede leider dus doet is:

 1. De juiste mensen aantrekken
 2. Lukt dit niet? Ga dan bij jezelf te rade

Welke eigenschappen zijn dan degenen waar je op in moet zetten

Het leven zit vol met uitersten. Je hebt goede en slechte eigenschappen. Zo weten we allemaal dat jaloezie een minder goede eigenschap is. En dat liefdevol zijn een goede eigenschap is. Maar let wel: het kan ook enorm contextgebonden zijn hoe een eigenschap gezien wordt. Liefdevol zijn in the heat of the moment van een wedstrijd is misschien niet helemaal het juiste moment. En voorzichtig jaloezie uiten kan soms wél een gevoel van waardering aan je partner overbrengen.

Maar: overal waar té voor staat is niet goed. Het is een dunne lijn die je goed in de gaten moet houden.

Het ontwikkelen van de juiste eigenschappen is een continu proces van verfijning. Hier een balans in zoeken is dan ook de grootste uitdaging die we in het leven. Om je een beetje op weg te helpen heb ik een lijstje met negatieve en positieve vergelijkingen…

Negatieve vergelijkingen:

 • Wees aardig, maar niet zwak
 • Wees stoutmoedig, maar geen pestkop
 • Wees nederig, maar niet benepen
 • Wees bedachtzaam, maar niet lui
 • Wees trots, maar niet arrogant
 • Wees geestig, maar niet dwaas

Positieve vergelijkingen:

 • Wees ambitieus, maar tevreden
 • Wees gretig, maar dankbaar
 • Wees wijs, maar ongevaarlijk

Deze combinaties zijn soms heel moeilijk om voor elkaar te krijgen. Het kan een leven duren voordat je er zelfs maar één van onder de knie hebt. Toch is dít DE manier om jezelf op het pad richting jouw persoonlijke succes te zetten.

Share

Geef een reactie

*

Inloggen Online Academy.